Vriendelijk dank voor de mogelijkheid om namens de Fietsersbond onze inbreng voor de plannen voor de rotonde aan de Hindersteinlaan met een brief onder uw aandacht te brengen.
We delen deze reactie op in drie delen. Als eerste zoomen we in op de op de maatregelen aan het fietsnetwerk rond de rotonde, gevolgd door de maatregelen aan het autonetwerk. Daarna gaan we in op de hoeveelheid verkeer op de rotonde.
- Maatregelen aan het fietsnetwerk bij de rotonde
Belang van de fiets bij de maatregelen
Uit de plannen van de gemeente komt naar voren dat de enige reden voor de aanpassingen is om het autoverkeer te faciliteren. Er wordt verwacht dat, na afronding van de bouw op de drie kavels, er zoveel auto- en fietsverkeer over de rotonde rijdt, dat het autoverkeer onvoldoende kan doorrijden. Als daar maatregelen tegen nodig zijn, dan dient het belang van de fiets voorop te staan. Het mag niet onveiliger of onaantrekkelijker wordt om te fietsen. Fietsers zouden uit arren moede de auto nemen. Fietsen moet daarom door de maatregelen veiliger en aantrekkelijker worden.
Terugslag van autoverkeer bij de rotonde
Er is één duidelijke hoofdstroom van autoverkeer over de rotonde: Hindersteinlaan – Haarrijnse Rading en vice versa. Er rijdt ook wel wat verkeer over de weg De Tol, maar dat is peanuts vergeleken met de hoofdstroom.
De rotonde staat op vrij korte afstand van het verkeerslicht bij de Haarrijnse Rading. Het autoverkeer slaat bij drukte terug vanaf de rotonde naar de Pastoor Ohllaan. Wij denken dat het verkeerslicht bij de Haarrijnse Rading de meeste vertraging veroorzaakt, zeker in de spits. Zodra er een groenfase is geweest, vullen de voorsorteerstroken zich én komt vervolgens het verkeer op de rotonde stil te staan. Dat is níet omdat ze voorrang moeten verlenen aan overstekende fietsers en voetgangers, maar omdat de voorsorteerstroken vol zijn. Bij de volgende groenfase herhaalt zich dit. In het weekend, als het druk is op het Lint, zou het kunnen zijn dat het verkeer dan wel terug slaat vanaf het Lint, we hebben dat zelf echter nog niet waargenomen.
Fietskruisingen van de hoofdstroom op de rotonde
Fietsers kunnen die hoofdstroom op twee plekken kruisen: via het Lint of via de oversteek over de Hindersteinlaan. De oversteek via het Lint is veruit het veiligste: die valt meer op voor automobilisten én ligt op een fikse (bónk!) drempel. Verkeer rijdt hier rustiger dan bij de oversteek over de Hindersteinlaan. Er zijn bebording en haaientanden aangebracht, waardoor de situatie volledig duidelijk is, ook al is het geen standaard-vormgeving. Auto’s zijn bij de oversteek van het Lint altijd voldoende ingedraaid, de oversteek ligt plm. 7 meter van de rotonde af. De beslispunten liggen voldoende ver van de oversteek af, het is voor automobilisten tijdig duidelijk of iemand al- dan niet gaat oversteken
De oversteek over de Hindersteinlaan ligt net te dicht op de rotonde, plm. 4 meter. Auto’s zijn daar net niet genoeg ingedraaid om fietsers van rechts goed aan te zien komen. Bij de Hindersteinlaan liggen de beslispunten te dicht bij de rotonde (2 meter) en ze zijn ook niet op een veilige afstand te leggen. Dat hier een dode te betreuren viel is mede daaraan te wijten. Die (e-)fietser kwam uit het fietspad uit de Tol en stak de rotonde over op de Hindersteinlaan. Bijna alle fietsers volgen hier echter de fietsstrook naar Vleuten. De automobilist die haar voorrang moest verlenen had niet verwacht dat ze over zou steken en had maar een fractie van een seconde om te remmen. De fietser is geschept en een dag later overleden. De fietsoversteek over de Hindersteinlaan is de gevaarlijkste oversteekplaats op de rotonde.
De overige fietskruisingen op de rotonde
Bij de oversteek over de weg “De Tol” is voor het autoverkeer goed zichtbaar dat ze aan fietsers en voetgangers voorrang moet verlenen. Verkeer uit De Tol remt vaak vrij laat, maar ze staan tijdig stil om fietsers en voetgangers voorrang te verlenen. Deze oversteek is veilig.
Op termijn zal de afslag naar “Kavel 1” gebruikt gaan worden. De hoeveelheid verkeer zal lager liggen dan op de weg De Tol, die een hele woonwijk ontsluit. De studie benoemt dat er geen ruimte is voor een midden eiland. Dat heeft nog niet tot problemen geleid bij de aansluiting van de Laan 1954 op de Meerndijk. We verwachten niet dat het ontbreken van een middeneiland hier tot problemen gaat leiden. Ook deze oversteek wordt veilig.
Fietsverbindingen
De belangrijkste fietsbewegingen zijn:
- Van de Hof ter Weijdeweg (of Utrechtseweg) naar Vleuten fietsen (o.a. naar winkelcentrum Hindersteinlaan)(vv). Dat zijn ongeveer 4.000 fietsers per etmaal (op dit moment)1.
- Volgen van het Lint (vv)
- Vanaf het fietspad uit De Tol naar Vleuten, het Lint of de Hof ter Weijdeweg (vv). Dit betreft weinig fietsers.
Met dit in het achterhoofd beoordelen we de genoemde maatregelen.
Variant 2 (gemeentelijke voorstel)
In variant 2 zien we tot onze verbazing dat juist de veilige oversteken over rustige wegen worden verwijderd. De fietsroute naar Vleuten wordt een flink stuk langer. Er komen ook een aantal scherpe hoeken in de route, waardoor fietsers moeten afremmen en weer optrekken. De verbinding Hof ter Weijdeweg – centrum Vleuten verdwijnt, terwijl dit de belangrijkste fietsroute over de rotonde is. Voor de fietsers naar de Tol blijft alleen de gevaarlijke oversteek liggen. Voor fietsers naar Vleuten wordt de veilige oversteek naar Vleuten via het Lint vervangen door een onveilige oversteek verderop over de Hindersteinlaan. Met variant 2 wordt het onveiliger voor fietsers. U dient hiermee alleen de belangen van het autoverkeer, voor fietsers worden de routes langer, hoekiger en minder veilig.
Tweerichtingsfietspad langs Hindersteinlaan
Het verkeer uit kavel 2 moet het t.z.t. ongetwijfeld doen met een uitritconstructie (met lage snelheden) op de Hindersteinlaan. Dat verkeer zal goed uitkijken voor de drukke Hindersteinlaan en fietsers op de fietsstrook worden dan tevens tijdig gezien.
In het voorstel komt er echter een tweerichtingsfietspad aan de zuidkant van de Hindersteinlaan. Met als argument dat fietsers dan geen gevaar lopen door verkeer uit Kavel 2. Hiermee wordt een niet bestaand probleem opgelost. De fietsstrook is veilig, ook als er een aansluiting komt van Kavel 2.
Fietsers naar Vleuten moeten, als er een tweerichtingsfietspad aan de zuidzijde van de Hindersteinlaan komt, niet meer oversteken bij het Lint, maar moeten verderop bij de Poortland de Hindersteinlaan oversteken. Daar liggen de snelheden veel hoger dan op de rotonde, ondanks het 30-km gebied. Er zijn onvoldoende snelheidsremmers. Fietsen naar Vleuten wordt daardoor gevaarlijker.
De situatie bij de Poortland is voor fietsers nu ook verre van ideaal, maar uit de voorrang oversteken over de Hindersteinlaan maakt het niet beter. Het is een route voor nood- en hulpdiensten, we zien op andere plekken in de gemeente dat daar plateaus worden aangebracht die de snelheid onvoldoende remmen.
Vóór fietsers bij de Poortland zijn, moeten ze al de drukke Pastoor Ohllaan oversteken. Daar moet het autoverkeer fietsers uit twee richtingen voorrang gaan verlenen. Daarmee creëert u een potentieel erg gevaarlijke situatie, omdat automobilisten vaak zullen vergeten naar rechts te kijken1. Het verkeer uit de Pastoor Ohllaan slaat overwegend rechtsaf. De chauffeurs kijken naar links of er een gat in de verkeersstroom vanaf het winkelcentrum aankomt. Zodra er een gaatje is, is er alle kans dat een chauffeur vergeet om nogmaals naar rechts te kijken en een eventuele fietser schept. Kortom, u heft met dit fietspad een veilige oversteek bij de rotonde op en vervangt deze door twee onveilige oversteken van (Pastoor Ohllaan en Hindersteinlaan/Poortland
Fietsers kunnen ook eerst naar de Pastoor Ohllaan fietsen en via de Pastoor Ohllaan weer naar de Hindersteinlaan. Als ze vanaf de Pastoor Ohllaan linkafslaan naar het tweerichtingsfietspad langs de Hindersteinlaan, is voor verkeer op (en naar) de Pastoor Ohllaan onduidelijk of ze voorrang moeten verlenen. Het beslispunt zal dicht op de oversteek komen te liggen. Daarnaast moeten ook deze fietsers oversteken bij de Poortland.
Conclusie maatregelen fietsnetwerk bij de rotonde:
Per saldo zijn er voor fietsers naar Vleuten bijna alleen nadelen:
- Een langere en hoekiger route voor fietsers, welke routekeus de fietser ook maakt;
- Een (veilige) versteek over de rotonde (in de voorrang) verdwijnt;
- Oversteek in de voorrang bij Pastoor Ohllaan, met grotere kans om aangereden te worden;
- Bij de Poortland een oversteek uit de voorrang over deze drukke weg. Het verkeer rijdt hier hard.
Alleen het stukje tweerichtingsfietspad i.p.v. fietsstrook is een (minimale) verbetering.
De directe route naar het centrum van Vleuten via de Hindersteinlaan kan niet worden gemist in het netwerk, die moet worden behouden. Als er hier te weinig capaciteit is voor al het autoverkeer, dan moet er hard aan worden gewerkt om die hoeveelheid autoverkeer te verminderen.
We vinden dit voorstel een onaanvaardbare verslechtering van de fietsroutes. Om autoverkeer te faciliteren wordt een fietsroute de facto opgeheven en vervangen door langere en gevaarlijker routes. Waar is de Fietsstad-ambitie gebleven?
Ons voorstel voor aanpassing aan de fietsroutes
Wij doen een voorstel waarmee de veiligheid voor fietsers op de rotonde wél verbetert.
- De (gevaarlijke) noordelijke oversteek over de Hindersteinlaan wordt opgeheven en de andere fietsroutes rond de rotonde blijven in stand. Dat lost het probleem van de gevaarlijkste oversteek op. Automobilisten zijn iets minder tijd kwijt op de rotonde;
- Fietsers vanaf de Hof ter Weijdeweg (of Utrechtseweg) naar Vleuten (vv) houden hun gewone route. Ze kunnen veilig oversteken bij het Lint;
- Fietsers uit De Tol naar het Lint of de Hof ter Weijdeweg moeten ook de oversteek via het Lint gaan gebruiken. Hun route wordt niet langer;
- Alleen fietsers uit Vleuten naar De Tol moeten dan om de hele rotonde heen fietsen. Dat is ongeveer 130 meter langer. Het betreft relatief weinig fietsers. Er kan vanaf Kavel 2 nog een brug over de watergang worden gemaakt, zodat fietsers op die manier alsnog naar het fietspad in De Tol kunnen fietsen. (Kloosterweide – De Nes bijvoorbeeld). Via De Hofland hebben fietsers ook een alternatieve route.
Route via Kavel 1 en Kavel 3
We zijn er wel voorstander van om het solitaire fietspad vanaf de Hof ter Weijdeweg via Kavel 3 en Kavel 1 naar de Pastoor Ohllaan aan te leggen. Als dat fietsers goedschiks weghaalt van het Lint/deze rotonde: helemaal prima!
Andere maatregelen
Ook zijn we er voorstander van dat de fietsstrook uit Vleuten richting de rotonde al eerder opzij wordt geleid en tot een eenrichtingsfietspad gemaakt. (Maatregel 3 uit variant 1). De fietsstroken langs de Hindersteinlaan zijn (precies) breed genoeg om fietssymbolen te krijgen, we vinden dat die ook moeten worden aangebracht.
De Hindersteinlaan moet volgens het Mobiliteitsplan naar 30 km. Hier zijn geen vrij liggende fietspaden, dus dat zou met het huidige 30-km-plan al moeten gebeuren. Hier zouden z.s.m. alsnog drempels moeten worden aangebracht, desnoods die weinig effectieve plateaus die op hulpdienstroutes worden toegepast. We vinden het onbegrijpelijk dat dit niet al is gedaan bij het opnieuw asfalteren van deze weg in 2020, want laten meeliften van dit soort maatregelen is voordeliger.
De brug over de Wetering verlagen (maatregel 7 van variant 1) is ook een goed idee. Of, misschien nog beter: de Hindersteinlaan en de oversteek ter plaatse een stukje omhoog brengen. Dat lijkt een kleinere ingreep.
Per saldo zullen deze maatregelen wel iets, maar niet voldoende bijdragen aan de capaciteit van de rotonde voor het autoverkeer. Het is gewoon nodig om de hoeveelheid autoverkeer te verminderen.
- Verplaatsen van de aansluiting van de Hindersteinlaan op de Haarrijnse Rading.
Verplaatsen van de aansluiting van de Hindersteinlaan op de Haarrijnse Rading lijkt ons geen goed idee, om de volgende redenen.
- Rotondes zijn de meest veilige kruispuntvorm, een voorrangskruising (en zeker een VRI-geregelde kruising) is veel gevaarlijker. We willen de rotonde hier behouden.
- Het optillen van De weg De Tol en Haarrijnse Rading om de ongelijkvloerse kruising met het Lint te maken, zal een kostbare exercitie worden. Er liggen nog veel fietswensen die het fietsgebruik flink zullen verhogen en de stad aantrekkelijker maken, waar ook veel geld voor nodig is. O.a. verbeteren van de Demkabrug (recent uitgesteld tot 2043). In Leidsche Rijn betreft het o.a. een brug over de Leidsche Rijn vlakbij de Veldhuizerweg en een brug tussen het Lint en de Meijewetering. We vinden het geen goed idee om zoveel geld uit te trekken om autoverkeer verder te faciliteren. Investeer het geld eerst in verhoging van het fietsgebruik, dat gaat ten koste van het autoverkeer.
- Daarnaast zullen het Lint en de Buitenhof door de verhoogde ligging van de weg veel meer geluidsoverlast krijgen. Dat gaat ten koste van de aantrekkelijkheid van de fietsroute langs het Lint.
- De hoeveelheid verkeer op de rotonde
Drukte
Er rijden ongeveer 14.000 mvt./etmaal vanaf de oversteek van het Lint naar het verkeerslicht bij de Haarrijnse Rading.2 Om ruimte te creëren voor het auto- en fietsverkeer naar Kavel 1, 2 en 3 zullen een paar duizend automobilisten (2.000?) hier niet meer moeten rijden.
Oneigenlijk verkeer
Er rijdt oneigenlijk verkeer over de rotonde. Dit verkeer gebruikt nu vooral de route Heldammersingel – Europaweg – Wilhelminalaan – Bottensteinweg – Pastoor Ohllaan – Hindersteinlaan – Haarrijnse Rading – A2.
In de Raadsbief3 staat: “De Europaweg en de Wilhelminalaan hebben vrijliggende fietspaden en op de Bottensteinweg en de Pastoor Ohllaan hebben wij de laatste jaren maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te vergroten. We hebben verschillende maatregelen onderzocht om het autoverkeer op dit traject te verminderen, zoals verschillende afsluitingen voor autoverkeer. Daarmee verplaatsen we echter het probleem naar andere wegen, hetgeen daar dan weer ongewenste gevolgen heeft “
We zijn benieuwd naar de onderzochte maatregelen; kunt u een overzicht daarvan en de verwachte effecten met ons delen? Zijn deze effecten ook vergeleken met de ongewenste effecten van het gebruik van de huidige route?
De evaluatie van de genoemde maatregelen op de Bottensteinweg en Pastoor Ohllaan stelt namelijk:
“Functie vs. gebruik Pastoor Ohllaan en Bottensteinweg
Ondanks de afname van de gemiddelde snelheid en verkeersintensiteit blijven deze te hoog voor een erftoegangsweg (30km/u) (zie bijlage I). Ook blijft de oversteekbaarheid in de ochtendspits moeilijk zonder de aanwezigheid van een verkeersregelaar. En lijkt de positie van de fiets iets verbeterd met uitzondering van momenten waarbij de verkeersintensiteit hoog is zoals tijdens de ochtendspits.
De Bottensteinweg en Pastoor Ohllaan hebben een duidelijke verblijfsfunctie (wonen) en is niet ingericht voor het afwikkelen van veel doorgaand verkeer. Gezien de functie en de vorm van de straat is het een erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 30 km per uur. We constateren echter dat de Bottensteinweg en een deel van de Pastoor Ohllaan worden gebruikt als doorgaande route. De grootste verkeersstromen komen vanuit het zuiden en bewegen zich in noordelijke richting, richting de A2, en omgekeerd (zie bijlage VII).
Doordat ingrijpen op netwerkniveau out of scope was en hierdoor de verkeersintensiteit niet substantieel verlaagd kon worden blijven functie en gebruik niet in overeenstemming met elkaar. Dit gecombineerde beeld komt vaker voor in de stad en hoeft niet persé hinderlijk te zijn. Echter zien we dat in het geval van de Bottensteinweg en Pastoor Ohllaan dit wel het geval is en de maatregelen uiteindelijk een beperkt effect hebben.”
Het autoverkeer levert dus linksom of rechtsom problemen op. Ofwel grotere drukte op een voor autoverkeer bedoelde route. Ofwel onveiligheid op niet voor het verkeer bedoelde routes. Met name in de ochtendspits in de schoolzone in de Bottensteinweg is dat een probleem.
We vinden daarom dat de gemeente vast moet houden aan het Mobiliteitsplan: stuur het verkeer zoveel mogelijk via de geëigende routes. Als op de geëigende routes de verkeersdrukte te groot wordt, dan moeten daar maatregelen worden getroffen om het verkeer te faciliteren of om de hoeveelheid verkeer te verminderen. In Leidsche Rijn is meer ruimte voor autoverkeer dan in de oude stad, maar die ruimte is niet oneindig. We lopen hier tegen de grens aan.
Zorg dat er duidelijk minder verkeer via de Bottensteinweg en Pastoor Ohllaan gaat rijden.
- Dat is goed voor de verkeersveiligheid van de schoolgaande kinderen daar.
- Bij de rotonde levert dit de ruimte op voor het extra verkeer naar de drie nieuwbouwkavels.
- De bestaande fietsroutes bij de rotonde kunnen behouden blijven.
Geëigende route
Wij zien een aantal mogelijkheden om de drukte op de rotonde te verminderen door verkeer via de geëigende routes te sturen.
Europaweg
De geëigende route in plaats van de Europalaan – Bottensteinweg loopt via de Landschapsbaan, Rivierkom, Stroomrugbaan, Huis te Vleutenbaan, Haarrijnse Rading. Die wegen zijn ervoor ingericht. Het zijn wegen met 2 x 1 rijstrook, dus geschikt voor ongeveer 10.000 auto’s per rijstrook (net als bijvoorbeeld de Marnixlaan en ’t Goylaan). Nu rijden er maximaal 7.500 mvt./ etmaal4, dus er is ruimte voor extra verkeer. En desnoods moet de totale hoeveelheid autoverkeer omlaag.
Tijdens de werkzaamheden aan de Wilhelminalaan was er een om- en omregeling met een verkeerslicht. Het viel de omwonenden op dat het ineens veel rustiger was. Verkeer dat een alternatieve route kon gebruiken, gebruikte dat alternatief. Alleen het noodzakelijke verkeer bleef over.
We stellen daarom voor om op de Europaweg op twee plekken een om- en om regeling in te stellen. Eén aan de noordkant van de Europaweg, waarbij verkeer richting Vleuten voorrang moet verlenen aan verkeer dat Vleuten verlaat. En een aan de zuidkant, waarbij verkeer richting Veldhuizen voorrang moet verlenen aan verkeer dat richting Vleuten gaat. In beide gevallen komt de wachtrij op de Europaweg te staan. Die heeft geen direct aanwonenden, de wachtrij veroorzaakt daardoor voor omwonenden weinig hinder, maar wel vertraging voor het verkeer in beide richtingen, waardoor de reistijdwinst van het sluipen teniet wordt gedaan. Dat zal het verkeer naar de geëigende wegen “wegduwen”. Na enige tijd zal het verkeer zich aanpassen.
Ter illustratie: de afsluiting van de Loobrug laat volgens Google maps in de spits weinig opstoppingen zien. Deze afsluiting is nog veel ingrijpender. Kennelijk vindt het verkeer toch zijn weg via alternatieve routes. Of men treft andere maatregelen: gaan fietsen, thuiswerken, spitsmijden etc.
Dorpsstraat
Een tweede mogelijkheid om de hoeveelheid verkeer bij de Hindersteinlaan terug te brengen is een knip in de Dorpsstraat. De Dorpsstraat is absoluut ongeschikt voor doorgaand verkeer. Er kunnen geen verkeersdrempels in want de woningen zijn niet onderheid. De weg is vrij smal, er zijn daarom wat obstakels aangebracht die niet alleen auto’s maar ook fietsers flink hinderen. Bij de bouw van Leidsche Rijn is er een alternatief voor deze weg aangelegd: de route verlengde Parkweg – Stroomrugbaan – Huis te Vleutenbaan. Omdat de route korter is en geen verkeerslichten heeft wordt de Dorpstraat nog steeds gebruikt door doorgaand (sluip)verkeer dat deels dus ook via de rotonde en de Hindersteinlaan rijdt.
De route via de Dorpstraat kan worden afgesloten, eventueel met een poller waardoor aanwonenden en bedrijven uit Vleuten nog wél via de Dorpsstraat kunnen rijden. Dat scheelt verkeer op de rotonde.
Schoolstraat
Een andere niet geëigende route loopt via de Schoolstraat, die na de bouw van de woningen in Haarrijn nog veel drukker zal worden. Hier kan met een om-en-om regeling oneigenlijk verkeer door het dorp worden verminderd. Deze om-en-om regeling kan gecombineerd worden met een voetgangersoversteekplaats ter hoogte van de voetpaden aan de zuidkant van de Haarrijnseplas. Door het verkeer uit Vleuten voorrang te geven, ontstaat de wachtrij tussen de plassen en is dus niemand tot last. Het doorgaand verkeer zal dan veelal andere routes buiten Vleuten om kiezen.
De schade door oneigenlijk verkeer
Het gebruik van al die oneigenlijke routes door het dorp heen is schadelijk. Het vergroot de onveiligheid voor fietsers en voetgangers en vermindert de leefbaarheid. De Hindersteinlaan staat ter hoogte van het winkelcentrum op dit moment nr. 2 in de top tien van meest onveilige trajecten in de gemeente5, de rotonde aan de Schoolstraat staat nr 9 bij onveilige kruispunten. We verwachten dat met de deze maatregelen het verkeer door het dorp Vleuten zal afnemen, waardoor het veiliger en aantrekkelijker wordt om te fietsen. Faciliteren van (doorgaand)verkeer trekt extra verkeer aan, waardoor het onveiliger wordt. Mensen gaan dan minder gaan fietsen en nemen vaker de auto. Het is belangrijk om dit proces om te draaien. Zelfs zonder de noodzaak van bouw op de drie kavels.
Verkeer “verdampt” als wegen verdwijnen
Er is meermaals aangetoond dat het aanleggen van extra wegen extra autoverkeer aantrekt6. Opheffen van wegen laat het verkeer “verdampen”. We zien dat bij de Catharijnesingel. Dat was ooit een snelweg. Nu is het er veel rustiger en de weg gaat geknipt worden ter hoogte van Hoog Catharijne, terwijl de alternatieve route via de Croeselaan al geknipt is en de Europalaan is teruggebracht naar 2 x 1 rijstrook. Na enige frictie passen mensen hun gedrag aan. Zeker als ze veilig kunnen lopen en fietsen. Ook in Utrecht en Vleuten zijn er nog verbazingwekkend veel autoritten korter dan 5 km. Als auto’s om moeten rijden en vertraging oplopen, kiezen mensen voor dat soort ritten makkelijker voor de fiets.
Daarom moet er vól op worden ingezet om de drukte bij de rotonde én in heel Vleuten te verminderen. Dan biedt de capaciteit op de rotonde voor het extra verkeer naar de drie kavels. Daarnaast zorgt het voor een veiliger en leefbaarder dorp. Waarbij kinderen ook zónder verkeersregelaar veilig naar school kunnen fietsen.
We hebben met plezier aan deze inbreng gewerkt. We lichten onze ideeën over de rotonde aan de Hindersteinlaan desgewenst graag toe en zien uit naar uw reactie hierop.
Fietsersbond afd. Utrecht
Peter van Bekkum
Voorzitter
1 https://swov.nl/nl/publicatie/fietspaden-met-twee-richtingen-op-kruispunten-onveiliger
2 https://mobiliteitsdata-utrecht.nl/verkeer/tellingen/
3 https://utrecht.bestuurlijkeinformatie.nl/Reports/Item//0c116177-d831-4554-a96a-1d14d1b12385
4 https://mobiliteitsdata-utrecht.nl/verkeer/tellingen/
5 https://www.bliq.report/nl-NL/NLD/2024_12_F/1_772/1_863999843#52.1058/5.0138/15.0000
6 https://cityobservatory.org/the-fundamental-global-law-of-road-congestion/ . Het hele onderzoek staat hier: https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/aer.101.6.2616
1 https://mobiliteitsdata-utrecht.nl/verkeer/tellingen/. Totaal van fietsers Hof ter Weijdeweg en vanaf de Utrechseweg.
Deel deze pagina
Een lijst met artikelen
-
Start petitie fietsparkeren Utrecht Start petitie fietsparkeren Utrecht
Teken nu de petitie voor ruimere en toegankelijkere fietsparkeer plekken voor iedereen in Utrecht
Gepubliceerd op: -
Herontwikkeling Galgenwaard Herontwikkeling Galgenwaard
Reactie Fietsersbond op de herontwikkeling Galgenwaard BP verdwijnt, fietspad wordt rechtgetrokken We vinden het fijn dat we niet meer “om”…
Gepubliceerd op: -
Groot onderhoud en inrichting Janskerkhof Groot onderhoud en inrichting Janskerkhof
Reactie Fietsersbond groot onderhoud en inrichting Janskerkhof Vriendelijk dank voor de mogelijkheid om te reageren op de plannen voor groot…
Gepubliceerd op: