Vriendelijk dank voor de mogelijkheid om namens de Fietsersbond onze inbreng voor de plannen voor de herinrichting van Welgelegen en Den Hommel met een brief onder uw aandacht te brengen. We zijn blij met de groenere inrichting en de vele verkeersdrempels die er komen. De wijk wordt fijner en veiliger om te fietsen.
We vinden het erg jammer dat de fietsverbinding onder de Weg der Verenigde Naties, die in het IPvE/FO stond ingetekend, in het VO is verdwenen. Kan die verbinding in het VO worden toegevoegd?
Ravellaan west
Tussen de rijbaan en het voetpad komt een blokhaag. De rijbaan wordt een eenrichtingsweg van 3,5 m breed. Fietsers mogen wel in twee richtingen rijden. Als een auto een tegemoetkomende fiets passeert, is er ongeveer 4 m rijbaanbreedte nodig. Dat is opgebouwd uit auto (1,75 m – 2 m), fiets 0,75 m, elk 25 cm schuwafstand vanaf de stoep en 85 cm afstand tussen auto en fiets. Die schuwafstand is gemeten bij passeerbewegingen, pas bij die ruimte haalden alle automobilisten een fietser in. De maatsegmenten sturen we mee in de bijlage. De bruikbare breedte van de weg moet daarom 4 meter zijn. Het zou al veel schelen als het voor auto’s en fietsers mogelijk is om uit te wijken bij inritten etc. aan beide zijden van de weg. Op een aantal plekken is misschien ruimte te vinden door belijning om de parkeervakken. In de Troelstralaan zijn witte lijnen om de parkeervakken aangebracht, die lijken zo 2 m breed. Daardoor worden auto’s strak langs de stoeprand geparkeerd. Bij tegemoetkomend verkeer is er daardoor net die paar decimeter extra die nodig is. Zonder witte lijn zou er ook half op de rabatstrook worden geparkeerd.
Naast de weg is een obstakelvrije afstand nodig van 0,5 m, zodat fietsers niet met hun knie of stuur ergen tegenaan kunnen komen1. De blokhaag zal tijdig gesnoeid moeten worden om die obstakelvrije afstand te waarborgen. Geen haag maar lager groen is beter.
De opmerking over de wegbreedte geldt voor alle wegen in het plan. Minder dan 4 meter breed is erg vervelend als een auto je tegemoet komt. CROW adviseert om 3,5 m alleen toe te passen op wegen met weinig fietsverkeer. Maar wegen met weinig fietsverkeer hebben we eigenlijk niet in Utrecht.
Ravellaan midden
We zijn erg blij dat de bochten en inritten krapper worden gemaakt. Dat heeft een gunstig effect op de snelheid van het gemotoriseerd verkeer. Gelijkwaardige kruisingen zijn hier prima. We zijn blij dat er voldoende stallingen komen. Fietsnietjes moeten zijn voorzien van een beugel (zie afbeelding), zodat het slot niet op de grond kan vallen. Als een slot op de grond ligt, kan een dief de betonschaar met zijn voet dichtduwen en is de fiets veel makkelijker te stelen. Het DSW-rek is overigens ook een prima fietsenrek in woonwijken, als er een aanbindmogelijkheid is. Schuin past er elke 50 cm een fiets, bij het rechte rek elke 80 cm. Bij dat rek staan de fietsen strakker in het gelid, het ziet er minder rommelig uit.
Ravellaan en Gershwinlaan – hoofdfietsroute
Het fietspad van de Gershwinlaan en Ravellaan krijgt elementverharding. Dit zijn echter hoofdfietsroutes. De aansluiting van de ene- op de andere hoofdfietsroute maakt, wegens de samenhang van het hoofdfietsnetwerk, deel uit van dat hoofdfietsroutenetwerk. Wegens de schaal van de kaart is dat detailniveau niet ingetekend op de kaart van het hoofdfietsnetwerk in het mobiliteitsplan.
Verharding
Er is onlangs door de Raad beleid vastgesteld over fietspadverhardingen op hoofdfietsroutes. Daarop zijn maar enkele, heel specifieke uitzonderingen benoemd. De Gershwinlaan en Ravellaan zijn geen uitzonderingen. Ook de ligging van kabels en leidingen is niet genoemd als uitzondering.
Boven kabels en leidingen kan wel degelijk asfalt (of gasfalt) worden toegepast, alleen vinden eigenaren van de kabels en leidingen dat niet fijn. Als ze een kabel of leiding opgraven, is herstelwerk duurder. Maar u kunt dat gewoon van ze eisen. Wij willen dat er wordt vastgehouden aan het vastgestelde beleid om asfalt toe te passen op hoofdfietsroutes. Fietspaden zijn vaak niet erg goed gefundeerd, met name klinker- en tegelfietspaden verzakken daardoor vlot.
Bartoklaan
Deroute Bartoklaan – Ravellaan wordt erg veel gebruikt door fietsers, als is het geen hoofdfietsroute. We vinden het erg jammer dat hier klinkerverharding komt.
Leidseweg
De boogstraal vanaf het fietspad langs de Kanaalweg naar deze diagonaal moet 5 meter zijn. Dan kunnen fietsers gebruik blijven maken van deze diagonaal. Het deel in normale verharding moet 2,7 m breed zijn, fietsers maken geen gebruik van grasbetontegels. Waar auto’s kunnen rijden, is de minimaal benodigde breedte 4 meter.
Kanaalweg
Volgens het VRU-model worden op het fietspad langs de Kanaalweg in 2035 15.000 fietsers/etmaal verwacht. Dat betekent ongeveer 1.500 fietsers per uur in het drukste spitstuur. De geplande 4,66 m is te smal. Het CROW adviseert bij > 900 fietsers en > 8% bromfietsers1 in het drukste spitsuur een fietspadbreedte van 5,5 m voor een tweerichtingsfietspad. Bakfietsen en aanhangers qua breedte en hinder tellen ook als bromfiets; dat aandeel van > 8% wordt hier ruim gehaald. Daarom willen wij dat de gemeente uitgaat van de breedste maat voor het fietspad van 5,5 meter. Daarnaast moet ook hier de obstakelvrije afstand van 0,5 m worden gerealiseerd. Dus de lichtmasten moeten op enige afstand van het fietspad staan en niet in of direct naast de verharding van het fietspad. Dit is onlangs verkeerd gegaan op de Europalaan, het verplaatsen van de verkeerd geplaatste lichtmasten is een dure grap die hier prima voorkomen kan worden. Op de Europalaan zijn de lichtmasten gelukkig verplaatst.
Kruising Leidseweg x Kanaalweg
De kruising van de Kanaalweg met de Leidseweg, ter hoogte van de Muntbrug, functioneert momenteel uitstekend. Fietsers houden in, wijken uit, zetten wat aan, om allemaal veilig over de kruising te komen. Mensen hebben hier 100% aandacht voor het verkeer. Er staat nu een eilandje ingetekend op die aansluiting. Leg daar géén eilandje aan. Als het verhoogd is vraagt het ontwijken van het eilandje de aandacht van de fietser, dat gaat ten koste van de aandacht voor de andere fietsers en daarmee ten koste van de veiligheid. Als het wegenverf of thermoplast is, is het glad bij regen of sneeuw, dat is evenmin veilig. Zorg dat fietsers al ruim voor de kruising hun aandacht bij de kruising hebben en niet bij het wegdek. Een coating à la triflex (koudplast) blijft overigens wel stroef.
Waar?
We willen graag dat fietsers vanaf de Kanaalweg in twee etappes over kunnen steken naar de westelijke tunnelbuis onder de Sowetobrug door. Er zijn (stevige) klachten over fietsers die vanaf de Kanaalweg al spookfietsend via de zuidzijde van de Adm. Helfrichlaan naar de school aan de Van Bijnkershoeklaan fietsen. Bij de Overste den Oudenlaan is er geen mogelijkheid om dan bij groen over te steken, want die richting is niet voorzien. Die fietsers steken door rood over. Als de westelijke tunnelbuis makkelijk bereikbaar is, dan kunnen ze makkelijker via de noordkant van de Adm. Helfrichlaan fietsen. Dat scheelt in spookfietsen, door rood rijden én in de drukte in de (toch al veel te drukke) oostelijke tunnelbuis. De boogstraal naar de oversteek moet overigens 5 meter zijn.
Kennedylaan
De aansluiting van de Bizetlaan op fietsstraat Kennedylaan vinden we erg mooi. Dat fietsers voorrang hebben, wordt goed benadrukt door het ontwerp, daar zijn we blij mee. Het is vergelijkbaar met de manier waarop de Kon wilhelminalaan aantakt op de kanaalweg. De Bizetlaan is een stuk smaller en daadwerkelijk een 30 km-weg, dat kan van de Kon. Wilhelminalaan niet gezegd worden. De aantakking wordt nadrukkelijker als uitrit vormgegeven, wat de veiligheid nog verder zal vergroten. We vragen hier wel uw aandacht voor de obstakelvrije afstand. Die moet gewaarborgd zijn, ook als de bomen volwassen zijn. Langs het fietspaadje is sociale veiligheid een aandachtspunt: er kan zich nu makkelijk iemand verstoppen achter de bestaande bomen. De lage struiken voorkomen dat en moeten daarom blijven. Of worden vervangen door een heg.
De Kennedylaan krijgt een breedte van 4,8 meter, waarvan 80 cm rabatstrookjes. Het VRU model verwacht hier in 2035 bijna 6.000 fietsers/etmaal, dat is ongeveer 600 in het drukste spitsuur. Voor doorfietsroutes zoals deze wordt bij fietspaden een breedte van > 5,5 meter geadviseerd bij 4-8% bromfietsers. Hier moeten er bovendien ook nog wat auto’s bij. Omdat ook hier het aantal bakfietsers en fietsers met aanhanger toeneemt, is een asfaltbreedte van 4 m. echt te smal. Wij vragen u om minstens de rabatstrookjes op te nemen in de te asfalteren breedte. Er worden (ook volgens het VRU model) zo’n 500 auto’s per etmaal verwacht en er zijn voldoende snelheidsremmers gepland om de snelheid naar 30 km terug te brengen. We vragen om een breedte van 4,8 m asfalt, dat is hier veilig.
De breedte van het fietspad achter het Ibis hotel wordt niet gegeven. De 4,8 m breedte doortrekken is een goed plan.
Ten slotte
We hebben met plezier aan deze inbreng gewerkt. We lichten onze ideeën over de herinrichting van Welgelegen en Den Hommel desgewenst graag toe en zien uit naar uw reactie hierop.
Fietsersbond afd. Utrecht
Peter van Bekkum
Voorzitter
Een lijst met artikelen
-
Herinrichting Tuinwijkroute Herinrichting Tuinwijkroute
Vriendelijk dank voor de mogelijkheid om namens de Fietsersbond onze inbreng voor de plannen voor de Tuinwijkroute met een brief…
Gepubliceerd op: -
Rondje stadseiland Rondje stadseiland
Op de agenda van uw Raad staat komende donderdag 23 januari de Afrondende besluitvorming na debat, over Raadsbrief Uitvoeringsprogramma oeverpark…
Gepubliceerd op: -
Reactie Fietsersbond schetsontwerp Weerdsluis en omgeving Reactie Fietsersbond schetsontwerp Weerdsluis en omgeving
Vriendelijk dank voor de mogelijkheid om te reageren op het schetsontwerp voor het project Weerdsluis en omgeving. We hebben als…
Gepubliceerd op: