Gemiste fietskansen in Utrecht tijdens (en na?) Corona

Terwijl de Coronacrisis hevig woedde heeft de afdeling Utrecht hevig meegedacht met de gemeente over vervoer in de anderhalvemetersamenleving.

Tot nu toe kunnen we één eclatant succes melden: tijdens de werkzaamheden op de Brailledreef is een deel van de rijbaan voor auto’s afgesloten voor fietsers zodat die veilig, met anderhalve meter afstand, van deze verkeersader gebruik kunnen blijven maken.

brailledreef

Helaas staat hier een enorm debacle tegenover. Tegen onze wens en die van de wethouder in heeft de gemeenteraad een motie van D66 aangenomen voor een tijdelijke uitbreiding van het voetgangersgebied. Daarbij beroept men zich op de veilige afstand van anderhalve meter. Van 5 juli tot 1 september is de binnenstad op slot voor fietsers. Een overwinning voor de horeca en toerismesector ten koste van de bewoners van de binnenstad en alle inwoners van Utrecht die de fiets gebruiken om in de binnenstad te komen winkelen en recreëren. Wij balen er ontzettend van dat dit heeft kunnen gebeuren, maar wij vertrouwen erop dat per 1 september de verbodsborden worden vervangen door de volgende veel sympathiekere borden:

fietstegast

Verder lijkt de gemeente tot nu toe voornamelijk een afwachtende houding aan te nemen. De voetgangerslichten op de kruising Lange Viestraat – St Jacobsstraat zijn anders afgesteld en op zaterdag staan er verkeersregelaars aanwijzingen te geven zodat je als fietser helemaal niet weet waar je aan toe bent, maar verder lijkt de gemeente onze suggesties voor Corona-proof fietsen in Utrecht rechtstreeks in het ronde archief te hebben gedumpt.

We moeten nog steeds met onze vingers op knopjes drukken om groen licht te krijgen en zelf anderhalve meter afstand zien te bewaren op de ons toebedeelde ruimte. Die moeten we delen met een nog immer uitdijend leger opgevoerde scooters. Daar zijn recentelijk ook de (al dan niet elektrisch opgevoerde) skateboards bijgekomen plus de groepen gezellig keuvelende breed uitslaande skaters. Voeg daarbij de hardlopers die menen dat zij niet tot de voetgangers behoren en dus in rotten van drie van het fietspad gebruik kunnen maken en het moge duidelijk zijn dat het experiment anderhalvemetersamenleving op de Utrechtse fietspaden gedoemd lijkt om te mislukken. Op de bekende probleempunten is het nu al te druk. En dan moeten de middelbare scholen na de vakantie weer beginnen en komt er een nieuwe lichting studenten op de stad af.

Wij begrijpen dat de gemeente geen ijzer met handen kan breken maar een aantal van onze suggesties voor veilig fietsen in Utrecht zijn makkelijk door te voeren en hadden al lang gerealiseerd kunnen zijn. Wij vinden het jammer dat daar niets mee gebeurd is.

Linda Wulfert

Categorieën

Linda Wulfert

Redacteur