Denk Mee over de omgeving van de Weerdsluis

Wij roepen de gemeente op: maak NU de Singelroute rond.

utrechtse fietsroutes

Aan de oost- en westkant van het centrumgebied is de Singelroute bijna af. De Singelroute loopt ter hoogte van de Weerdsluis nog niet door. Wij roepen de gemeente op: maak NU de Singelroute rond.

Veel stedelijke voorzieningen liggen in Utrecht in de binnenstad. Daarom zijn fietsroutes vanuit de omliggende wijken naar het Singelgebied belangrijk: bezoekers van de verschillende concertlocaties, winkelgebieden, horeca e.d. moeten zoveel mogelijk op de fiets komen, om te voorkomen dat de (binnen)stad helemaal vastloopt met verkeer en de stank en herrie ondraaglijk worden. En dat willen de bewoners ook, dus daarom onze oproep aan de gemeente: faciliteer fietsers vanuit Noordwest via de Bemuurde Weerd Oostzijde en de Weerdbrug naar de Oudegracht met een aantrekkelijke fietsroute!

Een andere belangrijke fietsroute is de Singelroute, waarop alle regionale doorfietsroutes aantakken: vanuit Hilversum, Amersfoort – De Bilt, Bunnik, Houten, Nieuwegein, Woerden en Amsterdam – Maarssen – Breukelen. Voor regionale fietsverplaatsingen ligt Utrecht in de weg, het is fantastisch dat deze routes niet door de drukke binnenstad lopen maar er buitenom. Althans, dat is het idee; want de Singelroute loopt ter hoogte van de Weerdsluis niet door. Zie afbeelding.

Deze Singelroute is ook voor stedelijk fietsverkeer belangrijk, als aantrekkelijk alternatief voor de zeer drukke binnenstadsas (Sijpesteijntunnel en Centraal Station – Vredenburg – Lange Viestraat – Potterstraat – Neude – Voorstraat en Janskerkhof – Nobelstraat).

De route ‘om de noord’ (via Adelaarstraat e.o.) is onvoldoende aantrekkelijk om fietsers te verleiden de binnenstadsas te mijden. Ook met de geplande verbeteringen ligt deze route te ver weg.

Aan de oost- en westkant van het centrumgebied is de Singelroute (nagenoeg) af. Wij roepen de gemeente op: maak de Singelroute rond, sluit de Singelroute!

De omgeving van de Weerdsluis vormt dus het kruispunt van twee belangrijke fietsroutes: noord-zuid en oost-west. De inrichting van beide routes kan stukken beter. Faciliteer de fiets, juist op dit kruispunt van fietsroutes, voor een bereikbare en aantrekkelijke stad!

Categorieën