Lidmaatschap van Verdienste verleend aan Atte Bakker!

de coördinator van de reparateurs van onze fietsverlichtingsacties

We zijn als afdelingsbestuur bijzonder trots op deze zeer terechte erkenning van zijn grote verdienste voor de afdeling en voor de verkeersveiligheid in Utrecht.

Atte Bakker
Atte Bakker benoemd tot Lid van Verdienste

Soms steken vrijwilligers met kop en schouders boven het maaiveld uit. Omdat ze al jarenlang, of zelfs decennialang, betrokken zijn bij en sterk bijdragen aan de continuïteit van activiteiten van de Fietsersbond. Omdat ze door hun activiteiten belangeloos bijdragen aan de zichtbaarheid van de bond op straat. En bijdragen aan de verkeersveiligheid in de stad, door fietslampjes te repareren, van mensen voor wie de fietsenmaker onbetaalbaar is. Zonder klagen, zonder mopperen, onvermoeibaar, met eindeloos geduld. Dat verdient meer dan waardering, meer dan een bosje bloemen of een flesje wijn. Dat verdient een hele diepe buiging.

Atte heeft de pensioengerechtigde leeftijd al jaren geleden achter zich gelaten. Hij is al meer dan 20 jaar een exceptionele vrijwilliger, als coördinator van de reparateurs van de fietsverlichtingsactie van de afdeling Utrecht. Daarvoor komt hij elk jaar vanuit zijn woonplaats Emmen naar Utrecht.

Atte verzorgt al meer dan twee decennia de inkoop van materialen, zoals koplampen en achterlichtjes en elektriciteitsdraad. En natuurlijk ook batterijen. Atte parkeert zijn auto buiten het centrum en vervolgt zijn reis naar het centrum op zijn fiets. Achter die fiets hangt een karretje met zijn gereedschap, verpakt in dozen en kistjes. Aangekomen op het Stadhuisplein of de Neude blijkt dat karretje een soort transformer: Atte bouwt het karretje in een handomdraai om tot een werktafel waarin al zijn gereedschap onder handbereik ligt. Aan het eind van de dag volgt de omgekeerde route: de werktafel wordt fietskarretje en op de fiets rijdt hij terug naar de auto.

Atte zorgde ervoor dat er voor elke reparateur een standaard kwam, waar je een fiets op kunt plaatsen, zodat de reparateur niet meer krom gebogen over de fiets hoeft te staan. En als vervolg daarop ontwikkelde hij vorig jaar een ingenieus systeem van takels met katrollen, omdat steeds meer fietsen niet goed op de standaard passen. Met de takel kun je een fiets in de kraam eenvoudig ophijsen. Een andere inmiddels onmisbare innovatie van zijn hand zijn de meetkastjes, waarmee de reparateur aan de fiets kan meten welk onderdeel ervoor zorgt dat de stroom van de dynamo niet bij het lampje aankomt.

Atte zorgt ook voor de werkinstructie van de reparateurs. Elk jaar voert hij kleinere of grotere verbeteringen door in de werkinstructie. De laatste jaren gebruiken we door Atte ontwikkelde werkkaarten, waarop de reparateur bij elke klant aangeeft welke materialen zijn gebruikt en wat de inkoopwaarde daarvan was. Die inkoopwaarde kan de klant gebruiken als richtlijn voor de fooi aan de afdeling.

Het team van reparateurs maakt jaarlijks meer dan honderd fietslichtjes op één zaterdag. Atte doet met veel plezier de moeilijkste gevallen. Die met een dynamo en draadjes, die vindt hij het leukst. Met een engelengeduld, tie-wraps en een popnageltang weet hij elk lichtje te maken.

Atte heeft als coördinator van het team van reparateurs een enorme bijdrage geleverd aan de verkeersveiligheid in Utrecht. Naast de honderden lampjes die in de binnenstad zijn gerepareerd, zorgt de publiciteit rondom de actie ervoor dat veel mensen thuis aan de slag gaan of hun fiets naar de fietsenmaker brengen. Met de fietsverlichtingsactie zorgen we voor credibility: we laten zien dat het ons menens is met de verkeersveiligheid. Zonder Atte zou dat nooit zo goed gelukt zijn.

Atte is chef-coördinator van de Fietsverlichtingsactie in Utrecht. Het wordt nog mooier: hij doet dat elk jaar ook voor de afdeling Houten. We zijn dan ook trots dat de afdeling Houten de voordracht van Atte als Lid van Verdienste ondersteunt. Ook de afdeling Nieuwegein ondersteunt de voordracht. De ondersteuningsverklaringen zijn als bijlage bij deze brief gevoegd.

image.1
Verlichtingsaktie

Categorieën