Ons bericht aan de gemeenteraad over

Profiel nieuwe burgemeester

VanZanen foto bij stukje fietsburgemeester4

Betreft: Profiel nieuwe burgemeester

Contact: Peter van Bekkum <utrecht@fietsersbond.nl>

Utrecht, 26 juni 2020

Utrecht groeit het komende decennium hard. Het aantal inwoners neemt sterk toe. De druk op de openbare ruimte, in het singelgebied, in de parken in de stad en in de recreatiegebieden om de stad heen neemt toe. Ook op straat raken we aan de grenzen van wat past. We moeten met elkaar zien te voorkomen dat het verkeer in de stad vastloopt.

Het gebruik van de fiets combineert een enorme bijdrage aan de bereikbaarheid van de stad met een heel bescheiden ruimtegebruik, zowel onderweg als gestald. Fietsen draagt bovendien bij aan een gezonde bevolking: fietsers zijn creatiever, fitter, hebben minder overgewicht en zijn minder vaak ziek.

Jan van Zanen heeft in zijn ambtsperiode in Utrecht grote bijdragen geleverd aan een positief beeld van de fiets. Hij was enthousiast gastheer van de Tourstart in 2015 en heeft zich sterk gemaakt voor de start van de Vuelta in Utrecht. Belangrijker nog is dat “Jan-van-de-gemeente” op de fiets in de stad zelf heel zichtbaar, benaderbaar en aanspreekbaar was voor alle inwoners.

Dat is wat we zoeken in een nieuwe burgemeester: iemand die zich actief uitspreekt voor het gebruik van de fiets en de vele voordelen van de fiets in woord en daad uitdraagt. En die daardoor volkomen vanzelfsprekend de fietsburgemeester wordt van wereldfietsstad nummer 1. Onze fietsburgemeester.

Fietsersbond afdeling Utrecht

Peter van Bekkum

Voorzitter

Categorieën