Lage Weide wordt per fiets nog slechter bereikbaar

image (16)

Er komen steeds meer arbeidsintensieve bedrijven op Lage weide, waar ook gewerkt wordt op tijden dat het OV niet rijdt. De gemeente zegt dat ze wil dat mensen meer gaan fietsen en niet de auto pakken. Behalve naar Lage Weide kennelijk, daar moeten we maar naartoe gaan vliegen. Lees hier meer.

Wie naar Lage Weide wil heeft nu de keus uit twee routes: Je kunt via de Demkabrug en Isotopenweg, of via de Gele brug en Elektronweg. Bij de Fietstelweek 2016 reed ruim de helft van de fietsers via de Gele brug. De Demkabrug is zo smal, daar wil je niet fietsen, net zomin als op de Isotopenweg.

De route via de Gele brug is op dit moment een stuk langer dan “vroeger”. Voor 2008 lag de fietsroute tussen het spoor en de autoweg in en kon je via een tunneltje direct naar de Atoomweg fietsen. De groene route op deze kaart: https://drive.google.com/open?id=1AHYaRvSndu_zsgMkfK4IRlxmMG9Rp9vZ&usp=sharing

Sinds oktober 2008 kan dat niet meer en moeten mensen via de gele route fietsen. Die is 380 meter langer dan de groene route.

Helaas heeft de gemeente besloten om op het talud waarover het fietspad nu loopt een flat te bouwen, waardoor fietsers in de toekomst via de rode route zullen moeten gaan rijden. Er komt weer 460 meter bij. Het is fysiek niet mogelijk om alsnog via de paarse route een alternatief aan te leggen: die wordt geblokkeerd door een weg waar hard gereden wordt, diverse hoogteverschillen en een parkeergarage.

We zetten erop in dat er een fietsbare helling naar Lage Weide komt via de blauwe route. Omdat het zigzaggen dan verdwijnt (of veel minder wordt), is die route zelfs korter dan de huidige.

Tussen 2008 en nu was er geld en ruimte om het spoor te verdubbelen, een vrije busbaan aan te leggen, de NOUW2 aan te leggen en de Vleutensebaan aan te leggen in plaats van de Utrechtseweg. Alleen voor het fietspaadje was geen ruimte of geld, terwijl de fiets in Utrecht het belangrijkste vervoermiddel is en de gemeente Utrecht wereldfietsstad wil worden!

Wij begrijpen er echt niks meer van.

Categorieën