Kleine verbeteringen Domplein

Onlangs mocht een actief lid twee uur aanschuiven bij een aantal ambtenaren om samen met iemand van het Stedelijk OverLeg Gehandicapten Utrecht (SOLGU) te praten over verbeteringen aan het Domplein. Dat is onlangs zonder inspraak ingericht als shared space, en de gebruikers zijn er niet blij mee. Voetgangers schrikken van fietsers die om hen heen slalommen, fietsers balen van toeristen die nergens op letten. Bij shared space moet iedereen op andere verkeersdeelnemers letten, maar leg dat de toeristen maar eens uit. Voor blinden is dat sowieso niet mogelijk, die hebben daarom grote problemen met shared space-situaties.

In het overleg is afgesproken dat met de zitpoefjes de schuine fietsdoorsteek wordt afgesloten. Fietsers (en de bus) volgen dan weer de oude route, waar de weg vroeger liep. Op de hoek van de Domstraat staan nu fietsen tegen de gevel, waardoor blinden de gevel niet kunnen volgen. Er komen fietsenrekken te staan, op 2 meter van de gevel, de ruimte daartussen wordt voetpad. Je moet via dat voetpad je fiets in het rek zetten: achter fietsenrekken zal niemand stallen. Meer stallingsruimte én een vrije looproute inéén.

Er komt een extra paaltje bij de uitgang van de Dom-onderdoorgang. Als dat niet voldoende helpt om toeristen op te laten letten, komt er een rij paaltjes aan beide zijden van de “weg”.

Categorieën