Blij dat racebaan Maliebaan fietspad wordt

middenbaan van de Maliebaan wordt fietspad

Malibaan_Utrecht1

De gemeente praat al enkele jaren met betrokken partijen over de herinrichting van de Maliebaan. Met inbreng vanuit gesprekken met onder andere omwonenden, ondernemers, het Spoorwegmuseum en de Fietsersbond heeft de gemeente nu een voorstel gelanceerd om de verkeerslichten bij de kruising met de Nachtegaalstraat en Reigerstraat weg te halen, de middenbaan van de hele Maliebaan in te richten als fiets- en voetpad en van de parallelwegen 30 km-zones te maken.

De Fietsersbond is blij dat het project met dit voorstel een volgende fase ingaat. Vanaf het begin hebben wij gepleit om de verkeerslichten weg te halen en het is fijn dat de gemeente dat overneemt in haar plan. Fietsers negeren het stoplicht, omdat er geen geloofwaardige regeling gemaakt kan worden voor de complexe kruising met acht takken. Met het fietspad in het midden van de Maliebaan komt een lang gekoesterde wens van de Fietsersbond uit.

De Maliebaan was in 1885 het eerste fietspad van Nederland; op zondagmiddagen ontspanden de welgestelde heren zich hier met een ritje op de Hoge Bi en werd de Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond, verre voorloper van de Fietsersbond, opgericht. Het ontwerp van de weg en met name het kruispunt met de Nachtegaalstraat en Reigerstraat moeten in de volgende fase verder worden uitgewerkt. We vertrouwen erop dat de gemeente daarbij serieus kijkt naar de inbreng van alle betrokken partijen.

Categorieën