Fietsbrug over de Lek  tussen Culemborg en Houten hard nodig

IMG_20180217_111739

De Fietsersbond en D66 zijn vandaag gezamenlijk van Culemborg naar de Uithof gefietst. Dat deden ze om aandacht te vragen voor verbetering van deze fietsroute. Het belangrijkste is een fietsbrug over de Lek  tussen Culemborg en Houten, om een fietsroute te krijgen die een alternatief is voor de auto op dit traject en voor de vele scholieren ook een alternatief voor de trein van Houten naar Culemborg. Daarnaast maakt zo’n brug doorfietsen mogelijk en als er een fietspad langs het spoor komt, wordt de route ook flink korter. Culemborg, Houten en de Uithof liggen op e-fietsafstand van elkaar, er zijn behoorlijk wat inwoners van Culemborg die op de Uithof werken of naar school gaan.

 

Momenteel kun je bij Culemborg alleen met een veerpont de Lek over. Tenminste: dat kan tussen half zeven ’s morgens en half elf ’s avonds. Buiten die tijden kun je met je fiets met de trein mee, als de trein op dat tijdstip nog rijdt. Als je ook daarvoor te laat bent, moet je omfietsen via de fietsbrug aan de A2, of naar Rhenen, dat is  fiks omfietsen. Met storm ligt de pont eruit. Mensen die bijvoorbeeld in de medische sector op de Uithof werken, gaan wel eens zo laat naar huis dat de trein niet meer rijdt. Ook medewerkers die ’s avonds een vergadering hebben in Culemborg zijn niet zeker van een terugtocht naar Houten of Utrecht per pont. Een fietspad aan het spoor zorgt dat deze mensen met de (e-)fiets in plaats van met de auto naar het werk kunnen. Dat scheelt in de files en is goed voor de gezondheid.

De Lek vormt de grens tussen de provincie Utrecht en Gelderland. Bij dit fietspad zijn twee gemeenten, twee provincies, Rijkwaterstaat en Prorail betrokken. Dat maakt het lastig omdat er veel overleg nodig is, maar positief is dat er meer partijen zijn die kunnen meedelen in de kosten. Met deze gezamenlijke fietstocht van D66 (raads)leden uit Culemborg, Houten en Utrecht, een Statenlid en een Tweede kamerlid brengt D66 samen met de Fietsersbond het belang van de vaste verbinding onder de aandacht en wil daardoor het overleg stimuleren, zodat de brug er kan komen.

Rijkswaterstaat doet momenteel onderzoek om de oude brug van de A2 bij Vianen over de Lek te hergebruiken als fietsbrug bij Culemborg. In Houten staat de uitwerking van een fietsverbinding langs het spoor Houten-Culemborg dit jaar op de agenda.

Nader informatie bij

D66 Houten, Agaath Dekker, agaath.dekker@gmail.com

D66 Gelderland, Rita Braam, rita.braam@casema.nl;

Categorieën