Herinrichting maakt Ooster- en Westerkade minder aantrekkelijk voor fietsers

De gemeente heeft samen met bewoners en ondernemers een plan gemaakt voor de herinrichting van de Ooster- en Westerkade. Deze straten liggen tussen het nieuwe station Utrecht Vaartsche Rijn en het Ledig Erf en verbinden Nieuwegein en de Rivierenbuurt met de zuidpunt van het Centrum. Het doel van de herinrichting is om de straten aantrekkelijker te maken en voetgangers en fietsers meer ruimte te geven.

Het plan is openbaar gemaakt en we hebben de gemeente onze reactie gestuurd. In het plan is veel aandacht voor de fiets; net als wij denkt de gemeente dat het fietsverkeer hier nog gaat toenemen. Toch kiest de gemeente ervoor om klinkers te gebruiken voor deze hoofdfietsroute. Het argument daarvoor is dat doorgaande fietsers liever niet via de kades naar het centrum zouden moeten rijden, maar via de Bleekstraat en Albatrosstraat. Dat betekent dat fietsersmoeten omrijden en via onveilige 50km/u straten worden gestuurd. Wij vinden het onbegrijpelijk dat met de herinrichting fietsers van de meest aantrekkelijke en meest rechtstreekse route naar het centrum worden geweerd. Volgens ons spoort deze uitvoering niet met de doelstelling om ook fietsers meer ruimte te geven. We wachten de reactie van de gemeente af.

Categorieën