Fietsroute of sluiproute Utrecht-Houten?

De hoofdfietsroute vanuit het centrum van Utrecht naar Houten bevat een belangrijk knelpunt. De fietsroute loopt vanaf Lunetten door het buitengebied, over de Nieuwe Houtenseweg (gemeente Utrecht) en Oude Mereveldseweg (gemeente Houten) en verder via de Fortweg en Oud Wulfseweg. Op het traject is echter ook veel autoverkeer aanwezig, waarvan het merendeel sluipverkeer is. Ondanks de aanduiding als fietsweg en het bijbehorende rood asfalt zorgt de drukte en het gedrag van automobilisten voor hinderlijke en onveilige verkeerssituaties. Fietsers worden gedwongen om van het rode asfalt te gaan en over de kantstroken te rijden, auto’s rijden hard en halen in wanneer het feitelijk niet kan. Het credo ‘Auto te gast’ gaat hier in de praktijk vaak niet op.

De Fietsersbond afdeling Houten vraag al lange tijd aandacht voor de verkeerssituatie in het gebied tussen Utrecht en Houten. Sinds 2016 is ook vanuit afdeling Utrecht initiatief genomen richting beide gemeentes om het grootste knelpunt aan te passen: de Nieuwe Houtenseweg – Oude Mereveldseweg. In 2017 hebben we met de wethouder verkeer Lot van Hooijdonk gesproken. Dit gesprek heeft geresulteerd in een schouw met de verkeerskundige van de gemeente Utrecht. Tevens is er overleg geweest met de verkeerskundige van gemeente Houten. Uitkomst is een gezamenlijk vastgestelde lijst met concrete knelpunten en een toezegging van beide gemeentes om in januari 2018 een start te maken met een gedeelde analyse naar mogelijkheden voor een aanpassing van de verkeerssituatie. Wordt vervolgd….

Categorieën