Bouwen langs het Merwedekanaal – bruggen bouwen!

Bouwen langs het Merwedekanaal – bruggen bouwen!

De komende jaren worden er duizenden woningen bijgebouwd langs de westkant van het Merwedekanaal.

Bouwen in de stad is beter voor het fietsgebruik dan bijvoorbeeld bouwen in Rijnenburg – alles ligt hier immers op fietsafstand. Maar voor de nieuwe bewoners is het Merwedekanaal wel een fikse barrière. Je kunt op dit stuk van 2,5 kilometer alleen bij de Van Zijstweg, de Balijelaan, de Beneluxlaan en via een voetpaadje langs de A12 het water over. Omfietsen dus, en niet bepaald langs de fijnste verbindingen.

Voor veel nieuwe bewoners zullen bestemmingen als scholen of winkels aan de oostzijde van het kanaal liggen. We zijn daarom erg blij dat de gemeente meerdere bruggen over het kanaal wil maken. Er komt er één tussen de Balijelaan en de Van Zijstweg. Op het lange stuk tussen de Balijelaan en de Beneluxlaan zijn er drie gepland. Er is helaas weerstand van bewoners van woonboten die zullen moeten wijken voor deze bruggen.

De roeiers willen geen extra palen in het water, dat is met een goed ontwerp te realiseren.

We hopen dat de gemeente voet bij stuk houdt en zorgt voor een goede fiets-ontsluiting over het kanaal heen. Zodat hét voordeel  van binnenstedelijk bouwen: een hoog fietsgebruik en een laag autogebruik, daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Daar heeft de hele stad profijt van.

Raadsbrief MER en Ruimtelijke Agenda Merwedekanaalzone

Categorieën