Hoe zit het eigenlijk met drukknoppen bij verkeerslichten? Er liggen toch detectielussen?

Bij verkeerslichten waar detectielussen liggen, worden fietsers aangemeld voor groen zodra ze over een detectielus fietsen. Het komt soms voor dat een fietser alsnog door rood rijdt. Ook gebeurt het wel dat een fietser die vanaf de andere kant bij oranje is overgestoken, over de lus voor tegemoetkomende fietsers rijdt. Daarmee vraagt hij ook groen aan.

De verkeersregeling kijkt na een paar seconden of er nog steeds een fiets op de detectielus bij de stopstreep staat. Sta je te ver naar voren of heb je een fiets van hout of kunststof, dan heb je kans dat de detectielus je niet “ziet” en de groenaanvraag intrekt. Je krijgt dan geen groen, je wordt overgeslagen. Daarom staan er ook drukknoppen. Zodra er op de kop gedrukt is, wordt de groenaanvraag niet meer ingetrokken.

Als je een wachttijdvoorspeller ziet lopen, zal de groenaanvraag ook niet meer worden ingetrokken. Het is daarom best belangrijk  om te weten of de verkeersregeling je nog “ziet”. Dat kun je zien aan het lampje met “wacht op groen”, of aan de witte rand om de drukknop. Deze heten “terugmelding”. Als je ziet dat die kapot zijn, dan hopen we dat je het meldt op utrecht.nl/melding. Met één of twee weken worden dan alle terugmeldingen van die kruising gecontroleerd en hersteld.

Categorieën