Nieuwsbrief mei

Fietsnieuws uit Utrecht:
Uitnodiging ALV woensdag 10 mei 2017 met Saskia Kluit, directeur Fietsersbond
Betere fietsroute over Lage Weide?
Welke gemeente wordt fietsstad 2018?
Officiële opening Dafne Schippersbrug op 13 mei
Fietsnieuws uit Nieuwegein: 
Gezocht: enthousiaste Nieuwegeiners voor bestickeren fietsroutes
Van de voorzitter

UTRECHT

Uitnodiging ALV woensdag 10 mei 2017 met Saskia Kluit, directeur Fietsersbond

Op woensdag 10 mei 2017 vindt de algemene ledenvergadering van de Fietsersbond afdeling Utrecht plaats. We starten om 20.00 uur in het Milieucentrum Utrecht, Oudegracht 60. Je bent hiervoor van harte uitgenodigd, dus zet deze datum in je agenda.

Tijdens het officiële gedeelte van de vergadering bespreken we kort het jaarverslag en kiezen we het bestuur voor het komende jaar. Hierna zal Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, vertellen over inspirerende voorbeelden uit andere steden, ook in het buitenland. Wat kan Utrecht daarvan leren? Tot slot is er uiteraard tijd voor een borrel.

We hopen je te zien op 10 mei.

Betere fietsroute over Lage Weide?

Veel fietsers fietsen nu langs de Atoomweg over industrieterrein Lage Weide. Dit is de grote weg die dwars door het industrieterrein loopt. Niet zo heel fijn om langs te fietsen. In het actieplan ‘Utrecht Fietst’ is de route langs de Electronweg en de Reactorweg aangewezen als doorfietsroute. Deze fietsroute loopt direct langs de A2 en is vanaf NS-station Leidsche Rijn goed te bereiken. Daardoor verwachten we dat op termijn veel meer fietsers dan nu deze route gaan gebruiken. De bedrijvenvereniging van Lage Weide wil dat meer werknemers op de fiets naar het werk gaan en daarbij helpt een prettige fietsroute.

Om na te gaan wat er beter kan, is een schouw gehouden waaraan wij samen met de gemeente en de bedrijvenvereniging hebben meegedaan. Hier is uitgekomen dat langs de Reactorweg beter fietsstroken kunnen komen. Het kan, want de weg is erg rustig. Fietsers op het huidige fietspad zijn niet te zien vanuit de vele uitritjes en dat is gevaarlijk. Voor de veel drukkere  Savannahweg en Zonnebaan zijn fietsstroken waarschijnlijk de enige technisch haalbare verbetering. Het is daar nu een eersteklas wild-westsituatie en dat wordt met fietsstroken wel beter maar nog niet echt goed. Tenslotte wordt  het groen verbeterd: er komt een windsingel tussen de Reactorweg en de A2, en er komen bomen op het oude fietspad. De weg wordt mooier en krijgt minder windhinder.

Deze verbeteringen zullen dit of volgend jaar  worden uitgevoerd. We hopen dat veel fietsers met plezier deze route zullen fietsen.

Welke gemeente wordt fietsstad 2018?

Elke twee jaar strijden gemeenten in Nederland voor de titel ‘Fietsstad van het jaar’. Voorheen konden gemeenten zichzelf hiervoor opgeven. Vanaf dit jaar speelt de mening van de fietsers over zijn/haar gemeente de hoofdrol. Daarnaast zal ook data uit de Routeplanner van de Fietsersbond meetellen bij het bepalen van de winnende gemeenten.  Want dat is ook nieuw: één gemeente krijgt de eretitel Fietsstad 2018, maar er zullen ook titels worden gegeven aan de beste landelijke gemeente en de beste gemeente met meerdere grote kernen.
Je kunt je mening over je eigen gemeente kenbaar maken via de enquête fietsstadverkiezing 2018. Het zijn 30 vragen over je ervaringen met fietsen in je eigen gemeente. Met deze informatie kunnen wij als afdeling ook veel doen, vul dus de enquête snel in.
Officiële opening Dafne Schippersbrug op 13 mei

Op 13 mei wordt de Dafne Schippersbrug officieel geopend. De brug is sinds 3 april in gebruik en al veel fietsers hebben de weg naar deze brug gevonden. De brug geeft een veilige en groene fietsroute tussen het Centrum van Utrecht en Leidsche Rijn. Helaas zijn de stoplichten aan beide zijden van de brug nog niet erg prettig afgesteld voor fietsers, dit hebben we onder de aandacht gebracht van de wegbeheerders.


NIEUWEGEIN

Gezocht: enthousiaste Nieuwegeiners voor bestickeren fietsroutes
In navolging van onze buurgemeente Houten krijgt ook Nieuwegein een fietsbewegwijzeringssysteem volgens het metro-principe. Negen verschillend gekleurde routes leiden je straks via de beste doorfietsroute naar je bestemming. Klik hier voor een overzicht.
Voor het aanbrengen van stickers op lantaarnpalen langs de route zijn we nog op zoek naar enkele enthousiaste fietsers. Op zaterdagochtend 17 juni willen we hiermee een start maken. We zullen die ochtend een spoedcursus stickers plakken geven (waar moet je op letten bij het plakken, om de hoeveel meter, hoe hoog etc), met enig ceremonieel zal de eerste sticker geplakt worden en aansluitend kan iedereen op pad om de verschillende routes te bestickeren. De officiële lancering van het metro-Fietsnet is onderdeel van de campagne Nieuwegein Fietst en zal waarschijnlijk eind augustus plaatsvinden.
Wil je meehelpen met stickeren of zelfs een route adopteren? Geef je op via nieuwegein@fietsersbond.nl
Van de voorzitter

Wordt de ledenvergadering een saaie avond? Nee! Alweer niet!

In de afdelingsvergadering op woensdagavond 10 mei vatten we als bestuur van de afdeling samen wat we in 2016 hebben uitgespookt. We presenteren die avond ons secretarieel jaarverslag, een overzicht van wat we hebben gedaan om Utrecht nog fietsvriendelijker te krijgen. In ons financieel jaarverslag laten we zien waaraan we het geld van de leden hebben uitgegeven. Daarna beantwoorden we je vragen hierover en vragen we aan jou om goedkeuring voor het gevoerde beleid over 2016.

We horen graag hoe jij denkt dat we het in 2017 nog beter kunnen doen: waar we meer aandacht aan moeten besteden en waar we actie voor zouden moeten voeren. Dat leidt elk jaar tot boeiende discussies.

Na de pauze vertelt Saskia Kluit over de fiets in andere wereldsteden. Saskia is directeur van de Fietsersbond en heeft de afgelopen jaren veel steden bezocht, waarover ze boeiend kan vertellen. We hopen van haar te horen wat Utrecht kan leren van die andere steden. Na afloop gaan we de kroeg in voor een biertje.
We nodigen je graag uit voor onze afdelingsvergadering, van harte welkom!

Wanneer: 10 mei 2017
Waar: Milieucentrum Utrecht, Oudegracht 60, 3511 AS Utrecht
Hoe laat: 20.00 uur

Peter van Bekkum
voorzitter

Categorieën