Nieuwe fietsroutes in Utrecht

Er zijn twee fietsroutes bijgekomen in Utrecht.

Fietsers van en naar Leidsche Rijn kunnen nu weer dicht langs het spoor fietsen en hoeven niet meer om te rijden via het Berlijnplein. Het scheelt voor zo’n 5.000 fietsers per dag pakweg 500 meter omfietsen, een majeure verbetering. De route is er vooral gekomen door flinke inzet van wijkraad Leidsche Rijn en diverse raadsleden. Wat extra fijn is, is dat de route een redelijke helling heeft gekregen. In eerste instantie zouden fietsers vanaf de Dirck Hoetweg een bijna onfietsbaar steile helling van 4% voor hun kiezen krijgen. De afslag met de Dirck Hoetweg is echter een paar meter verhoogd, waardoor fietsers een fietsbare helling hebben. Hulde!

unnamed

De tweede route is de Moreelsebrug. Helaas is er geen fietsbare helling ingepast (te moeilijk) en heeft de brug daarom aan beide zijden trappen. Dat komt het gebruik niet ten goede. Wat wel erg mooi is geworden is het stroeve materiaal op de traptreden en de brug zelf. Ook met de aanvriezende mist in januari bleef de brug prima begaanbaar.

Qua ontwerp van de brug zijn er twee dingen minder geslaagd. Aan de stadszijde ligt een fietsgoot in het voetgangersgedeelte. Dat schept verwarring. Aan de jaarbeurszijde is het laatste stukje van het fietspad, waar je moet afstappen, uitgevoerd in natuursteen. Dat is vrágen om uitglijden. Wat ons betreft wordt het natuursteen op het fietsgedeelte alsnog afgedekt met een stroeve rode slijtlaag.

moreelsebrug1
moreelsebrug2

Categorieën