Brommers in Utrecht naar de rijbaan!

Het is een langgekoesterde wens van fietsers: brommer op de rijbaan. Brommers kunnen en rijden vaak harder dan de toegestane 25 km/uur op fietspaden. De uitlaatgassen zijn slecht voor de gezondheid, ze vervuilen vaak veel meer dan een vrachtwagen. Utrecht heeft, naar verhouding tot andere gemeenten, op dit moment erg veel bromfietspaden.

In april 2013 hebben we actie gevoerd voor brommers naar de rijbaan. Ook ‘landelijk’ is de fietsersbond actief over brom- en snorfietsen. Na beloften van het vorige college is het eerdaags zo ver: de brommers gaan in Utrecht naar de rijbaan.

En hoe. In de HELE gemeente gaan ze naar de rijbaan, uitgezonderd bij de Noordelijke Randweg en de Beneluxlaan, waar het verkeer 70 km/h mag rijden. Gele brug, Westplein, Kardinaal de Jongweg, Einsteindreef; de fietspaden worden brommervrij. Ook op plekken waar geen rijbaan is, mag de brommer straks niet meer op het fietspad. Dat betreft bijvoorbeeld de Sijpesteijntunnel, het Vredenburg en de Rijnkennemerlaan. De brommer krijgt hetzelfde wegennet als de auto ter beschikking. Er is een budget voor handhaving. Er zal ook een communicatiecampagne komen.
Hier kun je zien waar de brommer van het fietspad af gaat.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *