Van de voorzitter

Van de voorzitter – Een nieuwe lente en een nieuw geluid
 
Als nieuwe voorzitter van de Fietsersbond afdeling Utrecht wil ik mij graag aan je voorstellen. Ik ben Peter van Bekkum, geboren in 1968. Ik houd van fietsen en heb er dan ook vier: een ligfiets waarop ik graag naar mijn werk in Amersfoort rijd, een hybride fiets voor de fietsvakanties met mijn lief Marian en onze zoon van 7, een omafiets met grote fietstassen en een OV-fiets op praktisch elk treinstation in Nederland.

Het begon met de Leidseweg
Mijn eerste activiteit voor de afdeling, alweer enkele jaren geleden, was het schrijven van een pleidooi voor asfalt op de Leidseweg. Onderweg van het centrum naar Oog in Al ben ik in 2011, op de door vorst glad geworden klinkertjes bij de J.P. Coenbrug, pijnlijk hard onderuitgegaan. Dat asfalt veel minder gemakkelijk bevriest, is voor mij persoonlijk één reden om te pleiten voor asfalt op alle hoofdfietsroutes. Een andere reden is dat je juist op de Leidseweg goed kunt zien dat een klein verschil in comfort veel uitmaakt: veel mensen fietsen aan de linkerkant van de weg richting station, omdat de smalle klinkertjes langs de waterkant comfortabeler fietsen dan de gewone straatstenen aan de kant van de huizen.
 
De Legacy van de Tour
Ik wil me de komende tijd inzetten voor een maximale nalatenschap van de start van de Tour de France in Utrecht, op 4 en 5 juli. De gemeentelijke Tourorganisatie heeft deze ‘legacy’ als een van haar hoofddoelstellingen. Ze wil de samenwerking en netwerken die voor de Tour zijn opgezet behouden en jaarlijks fietsevenementen organiseren. Wij zetten in op het behoud van tijdelijke fietsvoorzieningen die voor de Tour worden gerealiseerd, zoals extra fietsenstallingen rondom het station en langs het parcours.
 
Wat we bereiken zichtbaar maken
Daarnaast wil ik de zichtbaarheid van de Fietsersbond in de stad vergroten. We zijn blij dat de gemeente ons vraagt om mee te denken met (vrijwel) elk plan voor een opnieuw in te richten weg. Dat doet ze de afgelopen periode nog meer dan vóór onze boze reactie op de afsluiting van de St. Jacobsstraat voor fietsers. De wethouder heeft ons naar aanleiding daarvan geschreven dat ze onze kwaliteitsvolle inbreng zeer waardeert. Ik zie het als een uitdaging om nadrukkelijker de successen van onze inbreng met elkaar, vrijwilligers en leden, te vieren, en om het resultaat zichtbaar te maken aan de inwoners van de wijken.
 
Help mee!
Ik hoop van harte dat je me daarbij wilt helpen. Dat kan bijvoorbeeld door als actief lid namens de Fietsersbond deel te nemen aan gesprekken met de gemeente en bewoners, over herinrichtingen in je buurt. Of door je aan te melden als secretaris van het bestuur. Het is leuk, gezellig en leerzaam. We zien je graag!
 
Peter van Bekkum

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *