Verkeerslichten

Verkeerslichten zorgen voor veel frustraties bij fietsers. Er zijn te veel stoplichten, de wachttijden zijn lang en veel stoplichten zijn slecht afgesteld. Dit leidt niet alleen tot ergernissen, maar ook tot gevaarlijke situaties. Fietsers negeren stoplichten en rijden door rood.  

Wat vindt de Fietsersbond Utrecht?

Dit is de Fietsersbond Utrecht al lang een doorn in het oog. Al in 2012 riepen we leden op om slecht afgestelde stoplichten bij ons te melden. Daar kwamen veel reacties op.

In augustus 2012 presenteerden we het rapport Verkeerslichten in Utrecht: waar wachten we op? aan de verkeerswethouder van Utrecht (het rapport is onderaan deze pagina te downloaden). Daarin gaven we veel suggesties voor verbeteringen, bijvoorbeeld:

  • Beperk het aantal verkeerslichten.
  • Maak verkeerslichten die nodig zijn minder complex.
  • Geef fietsers per cyclus twee keer kort groen in plaats van een keer lang.
  • Zorg voor voldoende opstelruimte voor fietsers.
  • Sta zo veel mogelijk toe dat fietsers rechtsaf door rood rijden.
  • Repareer kapotte detectielussen.

Tijd voor actie…

In oktober 2014 hielden we samen met de Kracht van Utrecht een actie tegen de lange wachttijden voor fietsers. Op het Ledig Erf deelden we krentenbollen uit aan wachtende fietsers. Daarmee vroeg de Fietsersbond nogmaals aandacht voor het probleem van de stoplichten.

… met resultaat!

In februari 2015 deed wethouder Lot van Hooijdonk een oproep om overbodige of slecht afgestelde verkeerslichten te melden. De oproep had succes: binnen een dag waren er al meer dan 1.000 meldingen gedaan.

Tot 30 april 2015 kun je overbodige verkeerslichten nog melden op www.utrecht.nl/verkeerslichten (ook voor mobiel). Hier kun je ook alle meldingen bekijken, inclusief de meningsverschillen over wel/geen verkeerslicht en voorrang voor fiets dan wel auto.

Meer weten?

Wil je meer lezen over het nut van verkeerslichten? Lees dan het rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Ons rapport Verkeerslichten in Utrecht: waar wachten we op? vind je hieronder.

 

verkeerslichten_voor_fietsers_in_utrecht_-_waar_wachten_we_op.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *